fbpx

Ondanks zijn hoge leeftijd (80+) en drukke tourschema heeft deze wereldberoemde, grote gongmeester toegezegd om op ons festival gongworkshops te geven en een all night gong puja te leiden. Zaterdagnacht wordt de hele nacht gong gespeeld; liefhebbers kunnen slapen in de ruimte. Allen dat al is reden genoeg om naar het festival te komen!

Don Conreaux’ roeping als gongmeester begon in de jaren zestig toen hij in de Verenigde Staten yogatrainingen volgde bij Paramahansa Yogananda en Yogi Bhajan. In die tijd werkte Conreaux als succesvol Hollywood acteur, schrijver en regisseur. Nog levendig kan Conreaux zich het moment herinneren waarop Yogi Bhajan hem vroeg om naar Phoenix af te reizen met een gong om daar te werken met heroïneverslaafden. Yogi Bhajan’s missie was dat mensen zouden stoppen met het gebruik van marihuana, LSD en andere genotsmiddelen. Hij onderwees dat het effectiever en gezonder is om je zenuwstelsel te versterkten en je bewustzijn te verruimen door Kundalini yoga. Met Kundalini yoga kan je een helende “natural state of high” ervaren die door de gong nog versterkt wordt.

Hoe ver Yogi Bhajan in de zestiger jaren zijn tijd vooruit was blijkt wel uit het feit dat geluidstherapie momenteel, 50 jaar later, meer en meer mainstream begint te worden. Artsen en wetenschappers ontwikkelen technieken die gebruik maken van krachtige geluidsgolven, geproduceerd door magnetische resonantiescanners om op niet-invasieve wijze verkankerd en beschadigd weefsel aan te pakken.

Elke ‘gonging’ is dan ook duidelijk meer dan alleen maar entertainment. Hoewel het sowieso een spectaculaire ervaring is om te ondergaan met al je zintuigen. De gong heeft een helend effect op je zenuwstelsel en het elektromagnetische veld dat je fysieke lichaam omringt. De trilling van het geluid vibreert door in al je cellen waardoor energetische / mentale / emotionele blokkades kunnen oplossen. De universele energie kan weer vrij door je heen stromen wat je ervaart als vervulling, harmonie, liefde.

Don Conreaux dompelt je met zijn gongs onder in een akoestisch bad dat, zoals hij het beschrijft, “je uit je lichaam zal halen en naar een hoge staat van meditatie voert”.  Wanneer een gong wordt aangeslagen door een professionele meester zoals Don Conreaux, zwelt de lucht op met nagalm, waardoor een scala aan tonen ontstaat. De complexe clusters van geluid kan je niet meer volgen met je mind. Je kan niet anders dan de controle van het denken loslaten en je overgeven, meedrijven op de golven van dit oergeluid. Op een gegeven moment wordt je de gong en kun je gevoelens gaan ervaren van eenheid en vrijheid.

“The gong is God” zei Yogi Bhajan. Bij het spelen van de gong gaat het niet alleen om de uiteenlopende geluiden die geproduceerd worden, de heling en de vele sensaties die je gaat ervaren. Het gaat ook om de stiltes daartussen, de ervaring van Shuniya (waar het ego tot complete stilte wordt gebracht).