” I serve the One in everyone. I serve the life experience of the divine in everyone, I am the light and I see the light in everyone. That God is dwelling in everyone is my only insight.”

Deze quote van Hansu Jot sluit naadloos aan bij het thema van het tweede Kundalini Yoga Winter Solstice Festival “Be the lighthouse”. Sterker nog:  “de zwaan van licht” zal er zelfs een concert komen geven!

Hansu Jot, geboren in Hamburg en momenteel woonachtig in de Verenigde Staten, is kind van een Taiwanese moeder en een Duitse vader. Hij groeide op in een gezin waar veel werd gechant en boeddhistische meditatieve oefeningen werden  gedaan. Later in zijn leven experimenteerde hij met uiteenlopende oefeningen uit andere tradities, waaronder Transcendente Meditatie, Hatha Yoga, Tai Chi en Qi Gong. Dit heeft hem zeker geholpen om een bepaalde balans in zijn leven te vinden, maar pas op het moment dat hij aan een Kundalini Yoga les mee deed bleek dat een onvergelijkbare, transformerende ervaring te zijn. In één van de meditaties vroeg de teacher aan zijn leerlingen om hun armen 11 minuten lang in achterwaartse kringen bewegen en “har har” te zingen vanuit het navelpunt. Hansu Jot herinnert zich nog levendig hoe tijdens deze kriya alle woede, vuur en wanhoop uit het verleden omhoog kwamen. Zijn ego schreeuwde het uit: “Laat mij er uit, wat doe ik hier, ik stop er mee”. Maar hee, dat deed hij dus niet. Hij bleef door gaan: “Har, har, har, har, har “.  Zijn Ziel herinnerde zich iets wat diep en oeroud was en als vanzelf opende hij zich en gaf zich volledig over aan een staat van transcendente acceptatie.  “Keep up and you will be kept up”. Vanaf dat moment dook hij er volledig in. En nog steeds is hij er van overtuigd dat Kundalini Yoga en de leringen van Yogi Bhajan zijn leven hebben gered.

Muziek was altijd al een belangrijk onderdeel van zijn leven. Op 4-jarige leeftijd begon hij met een klassieke piano-opleiding.  Later leerde hij gitaar spelen en kreeg zangles van verschillende docenten. Hij ging naar een middelbare school waar de focus werd gelegd op muziek en waar hij niet alleen alles leerde over musicologie en orkestratie maar ook over de geschiedenis van de muziek. Hij speelde in bands en schreef liedjes.

Op het moment dat hij in aanraking kwam met Kundalini Yoga speelde hij in een electronisch/Indiase band, en hadden ze net hun eerste platencontract gekregen om een eerste album op te nemen. Maar terwijl hij steeds dieper in de wereld van Yoga en Bewustzijn dook, waren er tegelijkertijd teveel aspecten in zijn leven die te pijnlijk en niet passend waren voor hem om daarmee door te kunnen gaan. Hij dwaalde steeds verder af van zijn ambities om een uitvoerend artiest te zijn in de wereld van de popmuziek. Toen de onvermijdelijke breuk zich voordeed, dacht hij: “Oké, ik geef het op, even geen muziek en ambities nu”. Vervolgens vertrok hij naar het Europese Kundalini Yoga Festival in Frankrijk. Van daaruit reed hij door naar Chateau Anand om in een 3HO Ashram te gaan wonen waar hij intensief Kundalini Yoga beoefende.

Maar de roepstem van de muziek bleef zachtjes fluisteren. Op een dag vroeg de Ashram-moeder Guru Jagat Kaur hem of hij muziek wilde spelen tijdens de Sadhana.  Onmiddellijk geïnspireerd schreef hij een set Sadhana Mantra tunes. Tijdens één van de ochtenden waren Tarn Taran Singh en Dharm Singh uit Spanje aanwezig bij de Sadhana. Zij moedigden hem aan om zijn unieke geluid te blijven delen. Dat deed hij vervolgens, wat resulteerde in het album ‘Sadhana for Chateau Anand’, een 3HO Seva project ter ondersteuning van het Project en de Community van Chateau Anand. En vanaf dat moment bleef deze muziek zijn muze. Tegelijkertijd was een volgende, voor hem logische stap, om Kundalini Yoga teacher te worden.

Hansu Jot ervaart de Kundalini Yoga lessen als een ongelooflijk voedend en vitaliserend middel in zijn leven. Het voelt voor hem heel natuurlijk om dit te willen delen met de wereld. Hij is er ten diepste van overtuigd dat een bewustzijnsverhogende practice die ons verbindt met onze ziel, ons lichaam versterkt en onze geest verheldert, niet alleen een luxe is, maar zeer essentieel voor ons welzijn en geluk nu en nog meer voor de toekomst die voor ons ligt. Dus mede daarom wil hij dit graag letterlijk met de hele wereld delen. We voelen ons als organisatie dan ook zeer bevoorrecht dat Hansu Jot het Kundalini Yoga Winter Solstice Festival in zijn drukke, wereldwijde tourschema op heeft willen nemen.