– Waar geef je les?
Ik geef yogales in een prachtig verbouwde monumentale bollenschuur vlakbij het centrum van Haarlem. Ik kan er vanaf ons huisje in twee minuten naar toe lopen; ik ben er erg dankbaar voor. Breathwalk geef ik meestal in een natuurgebied in de directe omgeving van Haarlem, maar op aanvraag ook op andere plekken.

– Wat betekent Kundalini Yoga voor jou? Hoe kwam je er mee in aanraking?
Kundalini Yoga betekent ontzettend veel voor me. Het heeft me onder meer toewijding gebracht, helderheid en een andere visie op het leven. Ik zou er pagina’s over vol kunnen schrijven. Het geeft me richting, steun en een hele hoop lol.
In 2006 ben ik vanwege rugklachten begonnen met yoga. Na verschillende stijlen uitgeprobeerd te hebben werd ik al snel gegrepen door het totaalconcept van Kundalini Yoga. Ik voelde me altijd zo prettig na het beoefenen hiervan, dat ik besloot om me hier verder in te verdiepen. Rugklachten heb ik gelukkig al lang niet meer.

– Wat leeft er onder je leerlingen? Welke rode draad bijvoorbeeld kom je zoal tegen tijdens en na je lessen?
Wat ik merk is dat welk thema ik ook kies voor een les, er altijd wel herkenning is onder de deelnemers. Iedereen heeft te maken met issues in zijn leven. De lessen van Yogi Bhajan zijn wat dat betreft echt tijdloos en ontzettend toepasbaar. Mensen geven ook aan dat ze de ‘yogische handvatten’ in het dagelijks leven goed kunnen gebruiken.

– Waarom heb je gekozen voor deze workshop en voor wie is deze bedoeld?
Ik heb gekozen voor de workshop ‘De kracht van Kirtan Kriya’ omdat deze meditatie voor iedereen geschikt is en de effecten eindeloos zijn. De meditatie is superfijn om te doen en je hebt er geen enkele ervaring voor nodig. Dat er nu ook wetenschappelijk bewijs is voor de positieve gevolgen van deze meditatie, is mooi meegenomen. Hopelijk helpt dat een breed publiek over de drempel. Ik heb veel onderzoek gedaan naar Kirtan Kriya en er een gratis e-book over geschreven. Ik kijk er erg naar uit om mijn kennis en ervaring te delen en hoop dat mensen er iets aan hebben.
Daarnaast heb ik gekozen voor het geven van een Breathwalk (zondag), omdat het voor festivalgangers heerlijk is om een buitenactiviteit te kunnen doen. Een Breathwalk kun je een beetje zien als een wandelende Kirtan Kriya meditatie en is ook erg toegankelijk, dus wat dat betreft passen de workshops mooi bij elkaar.

– Welke tip heb je voor de aanstaande festivalgangers?
Laat je niet overdonderen door alle yogi’s, het enorme aanbod en de energie die dat teweeg brengt. Het is niet nodig om onzeker te zijn. Heb vertrouwen en geniet!

Deze workshop (Kirtan Kriya) kent de volgende aspecten:

Fysieke inspanning ●○○○○

Meditatief gehalte ●●●●●

Informatief ●●●●○

Chanten ●●●●○

Ontspanning ●●●●○