Gurdwara

We beoefenen Kundalini Yoga volgens de traditie van Yogi Bhajan. Yogi Bhajan komt uit de Sikh traditie. In Kundalini Yoga gebruiken we mantra’s en het reciteren van de Japji. Bani’s en Shabads.

Als je de lezingen van Yogi Bhajan leest, wordt bijna altijd verwezen of shabad gereciteerd uit de Siri Guru Granth Sahib. De betekenis ervan uit gelegd. Aan het eind van de lezing is altijd een gebed uit de Siri Guru Grant.
Bij het beoefenen van Kundalini Yoga zoals onderwezen door Yogi Bhajan, vragen mensen zich vaak af: “Wat is de relatie tussen Kundalini Yoga en Sikh Dharma?” Er is geen eenduidig antwoord op die vraag. Kundalini Yoga en Sikh Dharma zijn beide ervaringspaden.
Als we in de geschiedenis terugkijken, dan leidt de vraag: “Wat is de relatie tussen yoga en Sikh Dharma?” ons naar Guru Nanak.
Er zijn mensen die beweren dat er geen verband is tussen yoga en sikhisme. Yogi Bhajan sprak er echter heel anders over. Hij droeg de mondelinge traditie van de Punjab met zich mee toen hij naar het Westen kwam. Een deel van die mondelinge traditie was het herkennen van het samenspel tussen de oude yogaleringen die duizenden jaren vóór Sikh Dharma voorafgingen, en de sound current van de Shabad die de Sikhs-meesters manifesteerden door hun leer. “Guru Nanak was a very good yogi, trained by very good yogis. He had a very great friendship with yogis. If he would not have been a yogi, he would not have gone to the yogis. An idiot finds the company of idiots. Men of God find the company of men of God. That’s the law. Birds of a feather flock together. All his life, Guru Nanak flocked together with the yogis.

He was a yogi and he had the jal samaadhee. Jal samaadhee means he went under the water and came out after three days. When he came out, he uttered the words Sat Naam and after that he uttered Japji.”
~Yogi Bhajan, 8/19/79

Voor de yoga beoefenaar is het noodzakelijk om het eindige zelfgevoel over te geven aan het Oneindige. Voor degenen die Sikh Dharma beoefenen, wordt deze relatie met het Oneindige ervaren door de Guru. “Gurdwara” betekent “poort” of “deur” naar de Guru en verwijst naar een plaats waar de Siri Guru Granth Sahib, de Levende Guru van Sikh Dharma, zich bevindt. Iedereen is welkom om deel te nemen aan de Gurdwara-ceremonie.
Gurdwara lijkt misschien “alleen voor Sikhs”, het is voor iedereen. Wanneer je buigt voor de Guru, de Siri Guru Granth Sahib, buig je voor dat helderste goddelijke licht in jezelf.
Aan het eind van de ochtend sadhana wordt op het Kundalini Yoga Festival elke dag een Gurdwara dienst gehouden. De Gurdwara bevind zich in de voormalige kapel van het Kasteel. We kunnen allemaal de naad (sound current) ervaren tijdens de Sadhana en de Gurdwara. Sadhana en Gurdwara zijn een viering van liefde voor het Goddelijke Zelf, die we samen delen.

We benaderen de Gurdwara met eerbied. Trek daarom je schoenen uit, was je handen en voeten en bedek je hoofd. Dit laatste ter bescherming van je kruin chakra. Als je de Gurdwara binnenkomt, loop je naar voren, buig je en geef je een donatie voor de Siri Guru Granth Sahib. Hoewel een donatie niet vereist is, weerspiegelt het een uitwisseling van energie.

Buigen voor de voeten van de Guru

We buigen ons voorhoofd voor de Siri Guru Granth Sahib als een daad van nederigheid en eerbied, en erkennen dat er een Oneindige Macht is die alles doordringt. Wanneer we ons voorhoofd bij de voeten van de Guru raken, wordt onze bestemming geactiveerd. Je brengt ermee je hoofd lager dan je hart, waardoor je hart meer ruimte krijgt. Sikhs buigen alleen voor het Woord van God, niet voor enige aardse kracht of mens.

De Gurdwara-service

De Gurdwara-dienst is een vreugdevolle mengeling van Kirtan – devotionele muziek en zang ter ere van God, en traditionele Sikh-gebeden. Iedereen is welkom om deel te nemen en samen te zingen en te mediteren. Na de Kirtan volgt het lied van de Khalsa, de Anand Sahib (het lied van vreugde en extase), de Ardas (ons groepsgebed met een projectie voor de dag), en een Hukam (een geïnspireerde selectie uit de Siri Guru Granth Sahib). Tot slot wordt Prasad geserveerd – Goddelijke zoetheid. Dan eindigt Gurdwara.

Volgorde van gebeurtenissen tijdens de Gurdwara service elke ochtend van 7.00 – 8.00 uur:

1. Gurbani Kirtan – het zingen van Shabads en inspirerende mantra’s en shabads
2. Korte lezing van Yogi Bhajan
3. Lied van de Khalsa
4. Anand Sahib – eerste vijf Pauri’s en Slok van Japji
5. Ardas, het traditionele Sikh-gebed
6. De Sangat buigt en staat weer op om de woorden van Guru Gobind Singh te reciteren, “Aagee-aa bha-ee akaal kee”
7. De persoon die de Arda’s reciteert, roept: “Bolay so nihaal” (degene die spreekt zal gezegend worden). De sangat antwoordt: “Sat Siree Akaal” (The Great Truth is undying).
8. De Sangat buigt dan en gaat zitten, en de Granthi, zittend achter de Guru, zal openen en de Hukam lezen, de boodschap van de Guru aan de Sangat. De hukam is een boodschap uit de Siri Guru Granth Sahib waar we gedurende de dag nog eens bij stil kunnen staan
9. Als de Hukam in Gurmukhi wordt gelezen, wordt onmiddellijk daarna een vertaling gelezen.
10. De Sangat zingt dan: “Sabh sikhan ko hukam hai… Guru maanee-o granth.”
11. Guruparshad wordt verspreid onder alle leden van de Sangat

Bole So Nihaal “Bole So Nihaal – Sat Siri Akal” is een roep van overwinning. “Bole So Nihaal” betekent “Degene die spreekt zal gezegend worden”. “Sat Siri Akal” betekent “De grote waarheid is onsterfelijk!” Deze oproep wordt gedaan aan het einde van de Ardas gedaan door degene die de Ardas doet. De Sangat antwoord met Sat Siri Akal.

Meer informatie over Sikh Dharma en Gurdwara
Sikh: Het woord Sikh (uitgesproken als “sickh”) betekent ‘discipel’ of ‘leerling’. De Sikh-religie werd in de vijftiende eeuw in Noord-India gesticht door Guru Nanak Dev Ji en onderscheidt zich van de islam en het hindoeïsme. Sikhisme is monotheïstisch en benadrukt de gelijkheid van alle mannen en vrouwen. Sikhs geloven in drie basisprincipes; mediteren op de naam van God (bidden), op eerlijke wijze de kost verdienen en de vruchten van iemands arbeid met anderen delen. Sikhisme benadrukt dienstbaarheid aan de mensheid.
De Akhand path is een 72-uur durende continue lezing van de Siri Guru Granth Sahib. De Akhand Path start op donderdagavond en eindigt met een prachtige ceremonie op zondagavond. Je bent van harte welkom om deel te nemen. Je leest een uur onafgebroken, dat wat je leest is altijd voor jou bestemd. Je kunt in het Engels of in het Gurmukhi (de translitaration) lezen. Meld je op tijd aan bij de sevadar!
De Sehaj path is een persoonlijke lezing van de Siri Guru Granth Sahib. Je bent van harte welkom om deel te nemen. Vraag een sevadar van het Gurdwara-team om je te helpen.
Rehiras is het avondgebed. Als je je bezig houdt met de alledaagse dingen van het leven, kun je je soms hopeloos, onsuccesvol of waardeloos voelen. Rehiras verhoogt je mentale kijk, waardoor je een frisse en positieve kijk op dingen hebt en energie toevoegt aan je wezen, zowel in het werk als thuis.
Kirtan Sohila is een gebed voor het slapengaan om je geest te kalmeren, je de hele nacht te beschermen en een mooie dageraad te brengen.

Ransabhai – All Night Kirtan: Op vrijdagavond van de Winter Solstice ben je van harte welkom tijdens de Ransabhai, de hele nacht Kirtan. Breng je slaapzak of deken naar de Gurdwara. Geniet van de hele nacht devotionele muziek. Je kunt die nacht gaan liggen of zitten. Voel je vrij om de nacht – of een stukje van de nacht – te komen luisteren en mee te chanten tot aan de Sadhana.

Sikh geloften: Bij Winter Solstice bieden we je de mogelijkheid om Sikh geloften, de Sikh vows, af ​​te leggen, de geloften van de Sikh manier van leven. Als je geïnteresseerd bent, neem dan contact op met een lid van het Gurdwara-team.

Amrit Ceremony: De tiende Sikh Master, Guru Gobind Singh, creëerde de Amrit Ceremony als een manier om zijn Sikhs een unieke identiteit en vorm te geven. Tegenwoordig beleven Sikhs die een diepere verbinding met het pad zoeken dezelfde ceremonie en behouden ze dezelfde identiteit en vorm die meer dan 300 jaar geleden werd gegeven. Neem voor meer informatie contact op met een lid van het Gurdwara-team.

Sikh Guru’s:
De eerste Guru is Guru Nanak, hij heeft de Japji (meditatie van de ziel) geschreven. Dit is het begin van de Siri Guru Granth Sahib. Na Guru Nanak kwamen nog 9 Guru’s, te weten: Angad, Amar Das, Ram Das, Hargobind, Har Rai, Har Krishan, Teg Bahadar en Gobinde Singh. De 10e Guru, Guru Gobind Singh zei: “Ik ben de laatste levende Guru ,de 11e Guru is de Siri Guru Granth Sahib!”Hierin staan niet alleen gedichten van Guru’s, ook vind je er gedichten van Moslims en Hindoes in.

Voor meer informatie over de relatie van Sikh Dharma en Kundalini Yoga, klik hier. https://www.3ho.org/kundalini-yoga/kundalini-yoga-sikh-dharma