Masculiene en feminine energieën 

Masculiene en feminine energieën 

Door Atma Ranpriya Kaur

In de yogische en Sikh traditie worden de mannelijke en vrouwelijke energieën gezien als twee aspecten van dezelfde goddelijke energie die in alles om ons heen aanwezig is. Mannelijke energie is vaak geassocieerd met activiteit, doelgerichtheid en kracht, terwijl de vrouwelijke staat voor zachtheid, verzorging en intuïtie.  

Binnen de yoga traditie wordt er gehecht aan het balanceren van deze energieën. Kundalini yoga richt zich hierbij vooral het ontwaken van de Kundalini-energie; een krachtige, slapende energie aan de basis van de wervelkolom. 

Evenwicht kan worden bereikt door meditatie, yoga, verdieping van zelfbewustzijn, maar ook door dienstbaar te zijn aan jezelf en de ander.  

In de meest liefdevolle benadering van deze energieën, denken we niet in dualiteit, maar koesteren we al onze kwaliteiten, of we ze nou als mannelijk of vrouwelijk beschouwen. Het gaat erom de kwaliteiten te erkennen, te eren en te integreren in ons dagelijks leven. We kunnen ze zien als complementaire eigenschappen die ons helpen ons volledig potentieel te bereiken.  


Door deze benadering te omarmen, kunnen we een diepe verbinding met onszelf en anderen opbouwen en het leven leiden in meer harmonie, balans en vreugde.   


Tijdens het festival onderzoeken en eren we op zaterdag de vrouwelijke energie en op zondag de mannelijke. We doen dit met yoga, meditatie en speciale Venus Kriya’s, waarbij de paren kunnen bestaan uit mannen en vrouwen, vrouwen en vrouwen of mannen en mannen.

 

 

 

 

Terug naar blog