Witte Tantra - een persoonlijke ervaring

Witte Tantra - een persoonlijke ervaring

Mijn eerste witte tantra yoga – een persoonlijk blog

Ik had eigenlijk louter gruwelverhalen over witte tantra gehoord. En heeee, niet te verwarren met erotiek, vrijen met veertjes of andere fratsen, witte tanta yoga is mediatie. En niet zo’n beetje ook. Een meditatie marathon zeg maar, met een heleboel mensen tegelijk. Toch weer groepsseks, maar dan energetisch (sorry, grapje).

Punt is, dat het niet in Nederland wordt gefaciliteerd. Want ja, georganiseerd vanuit White Tantric Yoga® in de USA. Die kijken met hun Amerikaanse bril naar Europa; white tantra in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Check. Nederland? Waar is dat? Oh dat ligt ernaast. Prima.

Het was in oktober in Frankfurt. Vijfenhalf uur hier vandaan. En met een Amerikaanse bril op, ben je er dan zo. Met vier yogini’s in de auto (we zijn dol op samen reizen en het milieu) deelden we noten en fruit, zongen mantra’s, en in een bubbel beyond time&space waren we zo in Frankfurt. Hup naar bed, morgen om 6.15 paraat.

Om 7.00 uur waren we op de locatie, die groot genoeg was om moeiteloos 300 mensen te hosten. Conform de voorschriften droegen we louter stalend witte kleding en hadden ons hoofd strak verpakt in witte tulbanden.

Witte tantra yoga is ‘niet zomaar een beetje mediteren’. Je mediteert in een vaste opstelling (in lange rijen naast elkaar) en tegenover een partner. Dit is een partner voor de hele dag; dat kan je levenspartner zijn, een vriend(in), maar ook iemand die je daar voor het eerst ontmoet. Er is een facilitator, er zijn moderators en YB himself was er on screen en gaf via zijn Subtile Body de les.

We zaten op onze schaapjes, in lange rijen (met zijdelings wat ruimte) en tegenover de partner. Het thema van deze dag was angst. “Hoe zou je leven zijn als er geen angst was?” vroeg de facilitator. “Wat zou je dan doen wat je nu niet doet?” Het ware mooie vragen om de dag mee te beginnen. Ik gaf de gedachte en plek en liet het daarna weer los. Het idee van witte tantra yoga is, dat je onderbewuste blokkades (angsten?) tijdens de meditatie kunt loslaten. Een zeer grondige schoonmaak van de mind, zeg maar.

De eerste kriya (meditatie) duurde 62 minuten. En tijdens dat uur was er een mudra (handhouding), een mantra en een oogfocus. Dat laatste was het moeilijkste, want de oogfocus was: kijk je partner aan, recht in de ogen. Onnodig om te zeggen dat dit in eerste instantie wat gegiechel geeft, daarna wat onrust, wat wrijving, dan tranen en uiteindelijk verzachting. Ik had een mooie partner, met prachtige ogen; het was fijn om erin te mogen verdrinken, om zonder oordeel en zonder angst naar haar te kijken.

Tussen de kriya’s was er pauze om de benen te strekken, te toiletteren en thee en water te drinken. Daarna een 31 minuten meditatie. En nog een. En nóg een en daarna kregen we lunch. Een heerlijke warme kitcherie. En ik dacht steeds: wanneer begínt het nou? Wanneer is nou dat Hele Vreselijke? Het kwam niet. De kriya’s bleven zachtaardig, vriendelijk en goed te doen. De mantra’s waren tongtwisters, maar je hebt 31 of 62 minuten om de klanken te leren kennen 😉 Ook heel vriendelijk: voor de deelnemers die moeite hebben om zo lang op de grond te zitten, was er de mogelijkheid om de oefeningen zittend op een rechte stoel te doen.  

De facilitator complimenteerde ons met het chanten en noemde deze dag ‘a gentle white tantric experience’, en dat was het.

De sfeer was heel zachtaardig, vriendelijk en verheffend. We zongen ons dwars door de tijd. We zongen ons los van alles. De energie, die verticaal door de ruimte schoot, was bijna zichtbaar en tastbaar. Ik voelde me licht, verlicht, en ver beyond time&space. Wat een bubbel.

 

Meer informatie over witte tantra yoga? Lees het blog.

Terug naar blog