Mannencirkel op het Kundalini Yoga Festival

Een mannencirkel op het Kundalini Yoga Festival


Een kernthema dit festival is verbinden. Verbinden met jezelf, en als Sanghat met elkaar. Dit jaar bieden we voor het eerst gelegenheid om als man andere mannen te ontmoeten, want het is voor mannen, net als voor vrouwen, belangrijk om een community te vormen binnen de sanghat.


We verdiepen de beleving van het festival door expliciet ruimte te geven aan de connectie met het mannelijke in onszelf.

Hoe geven we het man-zijn vorm in de Aquarian age? Wat betekent het om man en yogi te zijn? Wat is op dit moment op jouw pad je vraag, jouw thema als man? In een mannencirkel ervaar je de steun van de mannen om je heen, waarbij leeftijd of uiterlijk geen rol spelen.

Wat is een mannencirkel


Het idee is simpel: je komt met een groep mannen bij elkaar; mediteert samen, doet oefeningen en je deelt je persoonlijke ervaringen. Als mannen onderling verzachten ontstaat er enorm veel kracht. Er ontstaat broederschap, er zijn collectieve thema’s. En in de bedding van dit broederschap is het veilig om te delen. Het fijne van een mannencirkel is dat je jouw verhaal kwijt kunt, zonder al te veel uit te hoeven leggen. Je deelt het rauw, ongefilterd, kwetsbaar en in verbinding. Mannen kunnen verzachten, maar zijn ook eerlijk en direct en heel goed in spiegelen naar elkaar. En in deze veilige en begripvolle omgeving kom je makkelijker in de laag van je eigen pijnpunten, maar ook bij je eigen kracht als man.

“Ik voel het als een verantwoordelijkheid naar mezelf om mijn rol als man in de maatschappij te onderzoeken, ook naar de vrouwen toe. Wat is gezonde mannelijkheid? Met, zoals we in de Kundalini Yoga leren, onze mannelijke en vrouwelijke energie in balans. Want als we onszelf ontwikkelen, kunnen we vrouwen beter dragen. Hoe meer ik echt man kan zijn, hoe meer mijn partner kan ontspannen, en echt vrouw kan zijn.”


Stevig, met open hart


Op zaterdagavond en zondagochtend is er programma in de mannencirkel. Yoga, maar ook licht proceswerk en zelfonderzoek. We maken er een prachtige ervaring van. Eén die voorziet in een behoefte waarvan je misschien niet wist dat je die had.

Tijdens het festival hebben we onze eigen ruimte. Alleen voor mannen. Van vrijdag tot en met zondag is er plek voor ontmoeting en uitwisseling.

Iedereen die zich identificeert als man is welkom.

Maurice Hommel – Siri Mahan Singh
Maarten Oude Rikmanspoel – Teg Harjeet Singh
Jasper Jansen
Gert-Jan van Schaik – Raj Vedya Singh
Spaceholders Mannencirkel

Ervaring mannencirkel


“Mijn herinnering gaat terug naar zomer 2015 waar ik door Jasper Jansen geïnspireerd was om mee te gaan naar het 3HO festival in Frankrijk. Hij sprak met stralende ogen over de fijne energie en ik vertrouwde hem volledige dus wij samen in de auto, en ik zonder enige yoga ervaring, op avontuur.
Een paar weken daarvoor met een aantal andere yogi’s in Eindhoven elkaar getroffen op het terras bij de Lichttoren. Wat me daar op viel was dat de helft van de groep mannen waren, dertigers begin veertigers. Mannen met gelijke leeftijd dus en gedeelde interesse. Daar was ik vanuit mijn opleiding als masseur niet bekend mee. Vanuit mijn achtergrond in de civiele- en cultuurtechniek was dat wel een mannenbolwerk, maar eentje waar maar weinig ruimte voor bewustwording of lichaamswerk was.
Tijdens het festival kwam voor mij steeds meer het besef dat deze werelden samen mochten komen. Ik er mag zijn, als zelfbewuste man met mijn fysieke en mentale kracht en de zachtheid van empathie. Daarin werd ik ook uitgedaagd in mijn rol tussen de mannen met de witte tantra dagen.

Na diverse mannentrainingen afgelopen jaren heb ik ervaren en gezien dat de mannencirkel een belangrijke connectie is om de steun van de mannen om je heen te gaan ervaren ongeacht leeftijd of uiterlijk.
De kracht te voelen van het delen, delen van energie d.m.v. oefeningen en ervaringen in gesprekken. En mijn ervaring is dat achter de façade een liefdevol mens zit met onzekerheden, maar ook het vertrouwen en de kracht om te delen en steun te geven aan elkaar.
Om tot de kern te komen en de schillen te laten vallen is tijd nodig om samen de energie op te wekken, te voelen en te delen. Daar zijn hele mooie oefeningen voor in de Kundalini Yoga die we binnen de mannencirkel gaan doen.
Daarnaast is de ruimte ook op de vrijdag al toegankelijk om elkaar te begroeten.
Ik hoop je daar te zien.”

Maurice Hommel – Siri Mahan Singh

Terug naar blog