Vijf dagen Kundalini Yoga & Meditatie om het licht van je ziel te laten stralen.

 

Het allereerste Nederlandse Winter Solstice Festival eind 2018 bleek een schot in de roos te zijn. In korte tijd is het festival tot stand gekomen met bijdragen vanuit de Nederlandse en Belgische sangat. Er was boven verwachting veel belangstelling om deel te nemen aan het festival. Blijkbaar is de tijd nu rijp voor veel mensen om tijdens de Winter Solstice samen te komen als yogische familie. Samen Kundalini Yoga te doen om je innerlijk licht te versterken in een tijd van het jaar waarin er minder licht is. En je op een diep niveau met je ware zelf, de natuur en met elkaar te verbinden.

Veel deelnemers waren zo geraakt door de fijne energie tijdens het festival dat ze meteen alweer wilden reserveren voor 2019. Daarom is er dit jaar gekozen voor een locatie van koninklijke allure waar we nog meer yogi’s kunnen verwelkomen. Zie http://www.denieuweklasse.nl/kasteel-de-berckt/accommodaties

Het gaat op het Nederlandse Kundalini Yogafestival niet alleen om yoga, muziek, mantra’s of meditaties, maar met name over ieders groeiende bewustzijn. Bewustzijn over het voedsel dat we tot ons nemen, ons familieleven, onze relaties, onze werkzaamheden, onze sociale omgeving en de communicatie met jezelf en iedereen om je heen.

Van 19 t/m 23 december 2019 kun je dit zelf komen ervaren op Kasteel de Berckt in Baarlo. Zie http://www.denieuweklasse.nl/kasteel-de-berckt/home Een prachtige locatie met ruime en sfeervolle workshopruimtes en comfortabele slaapgelegenheid in gedeelde slaapkamers met badkamer/toilet. Voor wie meer privacy nodig heeft om goed te kunnen slapen zijn er ook 2 of 3 persoonskamers waarvoor je een kamer upgrade ticket kunt boeken op de site.

Geef je over aan de positieve vibratie en een overvloed aan plezier, inzicht en inspiratie.

Iedere dag kun je kiezen uit een zeer gevarieerd aanbod van inspirerende workshops. Er komen bekende en minder bekende leraren, sprekers en muzikanten uit binnen- en buitenland. Alle aspecten van de Kundalini Yoga komen aan bod: Van mantra meditatie tot Sat Nam Rasayan, van Gatka tot Karam Kriya, Breathwalk en Shaktidance, het is er allemaal te ervaren. En nog meer, kijk op het programma op deze website. Daarnaast is er een Gurdwara en er zijn diverse mogelijkheden voor healing, individuele consulten en massages. Op de bazaar kan je terecht voor yogische boeken, CD’s, (duurzame) kleding en cadeautjes. De theelounge biedt een plek voor ontspanning en ontmoeting.

Iedereen is welkom!

Iedereen is welkom! Zowel jong als oud, absolute beginners en vergevorderde yogi’s, om dit bijzondere festival met elkaar te ervaren. De hele familie mag mee! Voor iedereen is er wat te beleven. Oók wanneer je nog nooit eerder met Kundalini Yoga kennis hebt gemaakt.
Er is een fantastisch kinderprogramma dat aan verschillende leeftijdsgroepen ruimte biedt om onder professionele begeleiding plezier te maken. Kasteel de Berckt heeft speciaal voor hen namelijk naast veel binnen- en buitenruimte ook een kleine dierenweide en een kippenwagen. Ouders kunnen zich daardoor met een gerust hart volledig wijden aan het licht en de kracht van Kundalini Yoga.

Laat stimulerende middelen (alcohol, tabak & drugs) maar thuis. Door de kriya’s (oefeningen/meditaties) en het contact met gelijk gestemden ervaar je vanzelf al een ‘natural state of high’.

We begrijpen dat computers en mobiele telefoons deel uitmaken van het Aquariustijdperk. Tijdens het evenement vragen we je om rekening te houden met de “sacred space” die we creëren tijdens Winter Solstice. Wees terughoudend in het gebruik van je mobiele telefoon. De ontvangst op Kasteel de Berckt is redelijk maar niet uitstekend. We verzoeken je om telefoons uit te zetten tijdens workshops, lessen en gezamenlijke meditaties. Internet: Kasteel de Berckt biedt een internetverbinding. Toch wordt het aanbevolen om je laptop en computers thuis te laten. Stichting Kundalini Yoga Festival Nederland is niet verantwoordelijk voor verloren of gestolen items.

 

Festival Countdown

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

De tickets zijn beschikbaar!

Tip: bestellen werkt het best op een groter beeldscherm, want we hebben wat informatie van je nodig dus je bent er wel even mee bezig. Neem een kop thee en zorg dat je even de tijd hebt wanneer je je bestelling plaatst voor een ontspannen bestel beleving 🙂

Impressie Kundalini Yoga Winter Solstice Festival 2018

Wat is Kundalini Yoga?

Kundalini Yoga komt van origine uit India en wordt ook wel de moeder van alle yoga genoemd. Of ook wel de yoga van het bewustzijn. Eén ding is zeker: de ‘oude’ blijven is haast onmogelijk als je dagelijks Kundalini Yoga beoefent. Je wekt namelijk de energie van het bewustzijn op in jezelf. Hierdoor manifesteren zich de door jou zelf opgelegde beperkingen. Kundalini yoga stelt je vervolgens in staat dit te doorbreken. Het is een uitnodiging om vol in het leven te staan, feilloos je intuïtie te volgen en volledig tot bloei te komen.

Yogi Bhajan heeft deze eeuwenoude technieken voor ons toegankelijk gemaakt. Kundalini yoga wordt ook wel de ‘householders’ yoga genoemd. Met de stijgende (werk)druk, de multitasking economie, opgroeiende kinderen èn veeleisende banen etc.  is mediteren niet langer een privilege voor een handjevol uitverkorenen. Dit is nú juist een voorwaarde om succesvol te zijn. De werking ervan is zo sterk dat je er je leven mee kunt transformeren. Het bestaat uit kriya’s (een specifieke oefenserie en/of meditaties) die je helpen je hoofd koel te houden, beter met stress om te gaan, meer zelfliefde te voelen en je zenuw-/klierstelsel te versterken, zodat je een ‘powerhouse’ wordt!

 

Hoe ziet een Kundalini Yoga les eruit?

Kundalini Yoga, zoals Yoga Bhajan het onderwees, onderscheidt zich van alle andere yogavormen. Geen enkele oefenserie is hetzelfde door de enorme diversiteit ervan. De houdingen en bewegingen zijn prettig uitdagend voor body en mind. De uitwerking ervan onovertroffen!

Een Kundalini les bestaat uit een warming-up, oefenserie, meditatie (stil of gezongen) en eindontspanning. Elke lessenserie wordt uitgevoerd zoals destijds door Yogi Bhajan beschreven en de kracht ervan blijvend te waarborgen. 

Voor meer informatie over Kundalini Yoga:

https://www.kundaliniyoganederland.nl/ 

of https://www.3HO.org

Winter Solstice

De term ‘solstice’, in het Nederlands ‘zonnewende’ betekent ‘zon staat stil’. Het is het moment waarop de zon het laagste punt bereikt en daarmee Winter Solstice de kortste dag en de langste nacht van het jaar maakt. Er is minder daglicht, de dagen zijn donker, maar aan de andere kant markeert Winter Solstice ook het punt waarop de dagen langzaam aan weer een beetje langer worden, terug naar het licht, toewerkend naar de Summer Solstice, waarop we juist de langste dag en de kortste nacht vieren.

In veel oude culturen had de Winter Solstice een diep spirituele betekenis. De terugkeer van de Zon en de geboorte van de God of Godin.

Winter Solstice is een belangrijk moment om stil te staan, naar binnen te keren en te luisteren. Om onze energie te harmoniseren en de connectie met onze spirit en ons levensdoel te voeden. Het is een mooie tijd voor hergeboorte en transformatie. Een mooie tijd om het oude los te laten en ons innerlijk licht te omarmen. Hoe mooi is het om de terugkeer van het licht te vieren samen met een warme sangat van gelijkgestemden!

Yogi Bhajan leerde ons dat tijdens de Winter Solstice de olie, het serum in ons lichaam verandert. Tijdens de Zomer Solstice verandert het bloed en tijdens de Winter Solstice het serum, de slijmvliezen en de vloeistoffen in ons lichaam. Daarom is het belangrijk om gedurende de tien dagen na de Winter Solstice, beginnend op 22 december, goed en licht te eten, het leven te vieren en gelukkig te zijn.

De dagen na de Winter Solstice zijn belangrijk dagen voor de psyche van de mens, waarop een krachtige reset plaats kan vinden, zodat we beter om kunnen gaan met de verandering van de seizoenen. Deze reset tijd in acht nemen en vieren zet de toon voor de komende maanden.

Yogi Bhajan zei “Revolve your life around summer and winter solstice and everything will be taken care of.’

FAQ

Festival en programma

Vraag: Is het mogelijk om een dag te komen?

Ja, dat kan. Dit zijn de opties:

 • Full Festival Ticket: Je kan voor het hele festival komen, van donderdag 15.30 tot het einde. Hierbij is je eten en slapen inbegrepen.
 • Weekend Ticket: Je ticket is geldig vanaf vrijdag 17.00 komen tot het einde. Hierbij is je eten en slapen inbegrepen. Wil je vrijdag in de ochtend al komen, dan betaal je 25 euro ter plekke extra. 
 • Dag Ticket: Je kan voor 1 dag komen. Hierbij is je eten wel en het slapen niet inbegrepen.

Vraag: Ik vroeg me af of dit festival ook geschikt is voor mensen zonder of met weinig ervaring met kundalini yoga?
Ja, het is voor iedereen! Met of zonder kundalini yoga ervaring. We hebben een speciale groep die mensen die onbekend zijn met kundalini yoga wegwijs maken en waar je al je vragen aan kunt stellen, als je daar behoefte aan hebt.

Vraag: Is het is ook mogelijk om drie dagen te gaan?
Ja, de is voor de ervaring het mooist als je er van het begin tot het einde bij kunt zijn, dus vanaf donderdag tot en met de slotceremonie op zondagavond en het is superfijn als je maandag karma yoga kunt doen en helpt om de locatie weer netjes achter te laten. We begrijpen ook dat het niet voor iedereen mogelijk is en daarom kun je er ook van vrijdag tot maandag bij zijn of kiezen voor een dag.

Vraag: Is White Tantra ook onderdeel van het programma.
Nee, er is geen witte tantra bij het festival en dat zal er ook niet komen, omdat Yogi Bhajan gezegd heeft dat de Witte Tantra een op zichzelf staand event is. De enige uitzonderingen daarop zijn de Summer en WinterSolstice in Amerika en het Europese Yoga Festival in Frankrijk. We zijn in gesprek om met de organisatie om in de toekomst een Witte Tantra in Nederland te organiseren.

Praktische informatie

Vraag: Wat moet ik meenemen

Paklijst:

 • Yogamatje
 • Schapenvachtje (als je er één hebt)
 • Deken om je toe te dekken tijdens de ontspanning
 • Handdoek
 • Toiletspullen
 • Sloffen, warme sokken
 • (Lichte) yoga kleding en tulband/sjaal of andere hoofdbedekking
 • Japji boekje
 • (Thermo)theebeker, onbreekbaar en waterflesje
 • Warme kleding
 • Wandelschoenen
 • Notitieboekje
 • Oordoppen voor de lichte slapers
 • Witte (yoga)kleding die je niet meer draagt voor het Miri Piri Fundraising project.
 • Geld voor een kadotje van de bazaar of voor een – vriendelijk geprijsde – healing.

 Wat mag je thuis laten:

 • Beddengoed
 • Bord en bestek
 • Waardevolle spullen.

Vraag: Hoe bereid ik me voor op het festival?

 • Doe mee met de 40 daagse meditatie voorafgaand aan het festival
  Kom in de sfeer en bereid je voor met de all camp mantra Ad Gurey Nameh speciaal voor het festival gemaakt door Harmandirpal Kaur en friends. De uitlegvideo van de celestial communication vind je hier.
 • Pas je dieet aan 

Vraag: Samenreizen naar het festival?

 • Meereizen of plekje over in de auto? Wil je meereizen met iemand met samenreiskorting, of heb je wellicht een plekje vrij in de auto? Laat het dan weten op onze Facebookpagina. Laat ook even weten op welke dag je komt en waar vandaan. Zo blijven we verbinden met elkaar.

Vraag: Wanneer is de registratie open?

Als je aankomt kan je bij de Registratie terecht voor inschrijving, kamerregistratie en om je aan te melden voor een sevataak (corvee).

De openingstijden zijn:

 • Donderdag 19 december: 16:00-19:00
 • Vrijdag 20 december: 08:30-10:30 en van 17:00-19:00
 • Zaterdag 21 december: 08:30-10:30
 • Zondag 22 december: 8:30-10:30

De Registratie bevindt zich in de Ong Namo ruimte in de Kasteelboerderij. Kom je buiten de openingstijden aan of heb je andere praktische vragen over het festival, dan kun je tijdens het Festival een Whatsapp sturen naar: 06 – 47 188 086. Zet dit nummer alvast in je telefoon.

Kinderen

Vraag: Kan ik mijn kinderen meenemen? Antwoord: Ja, voor kinderen van 1 t/m 18 jaar is er een speciaal programma. Kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis mee en ieder tweede kind is ook gratis.

Vraag: Is er een apart kinderprogramma?

Antwoord: Kinderen hebben gedurende het festival hun eigen programma en een eigen ruimte binnen het kasteel waar ze naar harte lust kunnen spelen/activiteiten doen, vrienden maken en op een speelse manier kennis kunnen maken met kundalini yoga. 

Het festival heeft 4 verschillende groepen. De peutergroep (0-4 jaar) de kindergroep (5-9 jaar), de pre-tienergroep (9 a 10-14 jaar) en de tienergroep (14-18). In overleg tussen ouders en groepsleiding kan een kind wat een grensleeftijd heeft kiezen om ofwel in de ene ofwel in de andere groep ingedeeld te worden. Afhankelijk wat het beste bij het kind past.

Er zijn drie ruimtes voor de kinderen:

Een voor de peuters en kinderen, een voor de pre-tieners en tieners en nog een extra chillruimte voor de tieners. Iedere groep heeft een of meer vaste leiders die er gedurende het hele festivalprogramma voor de kinderen zijn. De leiders zijn enthousiast en toegewijd en werken graag met u samen om te zorgen dat alle kinderen het prima naar hun zin zullen hebben.

De seva van ouders/verzorgers is 1 dagdeel, 4 uur  bij een kindergroep helpen, dit kan de ochtend zijn van 09:00 tot 13:00 uur of de middag van 12:30 tot 16:30 uur.

Aankomst

Bij aankomst van het festival is het belangrijk dat de kinderen/ tieners gelijk ook worden ingeschreven voor de groep passend bij de leeftijd bij de Registratie. Ouders wordt gevraagd een speciaal registratieformulier in te vullen voor een goede overdracht naar de groepsleiding. Hier geeft u ook aan bij welke groep en welk dagdeel u komt helpen ( je kan ook iemand in u plaats regelen!).

Paklijst :

 • Peuters yogamat, schapenvacht, luier doekjes, luiers, reservekleding
 • Kinderen: kleding die vies mag worden, laarzen, pantoffels, yogamat
 • Pre tieners en tieners: oude kleding die vies mag worden, laarzen/buiten schoenen, pantoffels, yogamat, dekentje, kussen.

Zwangeren en/of borstvoedende moeders zijn welkom om 11:45 om bij de Peuters mee te eten, dit om het reinigende dieet wat de rest van de mensen eet aan te vullen.

Vraag: Wat omvat het Peuterkamp?

De peuters worden opgevangen en verzorgd in een familiale sfeer. Ouders kunnen bij hun peuter op de groep aanwezig zijn zolang zij dit zelf willen en samen met hun peuter genieten van alles wat de peutergroep te bieden heeft. Regelmatige aanwezigheid van de ouder is voor jonge kinderen belangrijk om zich veilig te kunnen voelen op de groep. Er wordt dan ook verwacht dat ouders er rekening mee houden dat zij veel op de peutergroep aanwezig zijn en met de leidster helpen in het verzorgen van de kinderen. De ervaring is dat door dit met elkaar te doen en het onderlinge contact tussen ouders dat ten goede komt aan de sfeer op de peutergroep.  De dag wordt opgestart door met peuters, kinderen samen yoga te doen. Ouders zijn hierbij van harte welkom. De kinderen kunnen de ochtend heerlijk spelen of mee doen aan een kleine activiteit Na samen gelunched te hebben is het slaaptijd. Tijdens de slaaptijd is er tijd voor ouders zelf om in een mooie sfeer aandacht te geven aan het thema conscious parenting. Dit door een gezamenlijke meditatie  te doen onder begeleiding van de leidster van de peutergroep. Het peuterprogramma eindigt om 16.00 uur met de tunnel of love in de grote Yogi Bhajan zaal..

Vraag: Hoe ziet het kinderprogramma eruit?

De kinderen kunnen ongedwongen spelen. Het programma is een leidraad waar ook van afgeweken kan worden. Wanneer de kinderen nog heerlijk aan het schilderen zijn mag dit best nog even duren. Ook voor een mooie zelfgebouwde hut is alle tijd of voor de eigen bedachte spelletjes. Wanneer er behoefte aan is kunnen de leiders met initiatieven komen voor leuke activiteit wat al snel tot nieuwe speelpret zal leiden. Soms zal een kind ook even alleen willen spelen of de rust op willen zoeken. Ook hier is ruimte voor. De ouders van de kinderen wordt gevraagd zichzelf in te roosteren om in elk geval 1 dagdeel bij hun kind te zijn op de kindergroep. Uw kind zal dit enorm waarderen zodat het kan laten zien waar het mee bezig is en u  deelgenoot wordt van wat hij/ zij allemaal beleeft. De leiders van de kindergroep kunnen daarbij uw hulp ook goed gebruiken en zullen uw graag vragen voor allerlei hand en spandiensten tijdens het programma. Zoals helpen klaarzetten, opruimen of meehelpen bij een activiteit. Dit alles zodat de kinderen weer een onvergetelijke dag kunnen hebben. Op zaterdagavond is er in de kinderruimte een speciale gast Hellen Puperhart. Zij zal voor alle kinderen (en ouders) een  gezellige spelyoga doen die leuk is voor jong en oud. Het kinderprogramma eindigt om 16.00 uur met de tunnel of love in de grote Yogi Bhajan zaal. 

Vraag: Hoe ziet het programma voor de pre-tieners er uit?

De oudere kinderen voelen zich al groot en hebben niet altijd meer zin in al het gespeel op de manier zoals zij deden toen ze nog iets jonger waren. Zij delen daarom hun ruimte met de oudere tieners in de lichte serre. Soms zal het leuk zijn voor jonge tieners om al mee te kunnen doen met de oudere tieners zoals Gatka (Sikh martial arts) doen met een heuse Gatka meester of met een leuk buitenspel in een grotere groep. Een creatieve activiteit  of luisteren naar de verhalenverteller staat ook op het programma. Wanneer er behoefte aan is kunnen de jonge tieners ook los van de oudere tieners een activiteit doen of rust nemen.  Hiervoor hebben zij hun eigen vaste leiders.  De pre-tienergroep eindigt om 16.30 uur. Op zaterdag en zondagavond is er van 20.00 uur tot 21.00 uur een verteller met een inspirerend verhaal. 

Vraag: Wat kun je op het festival verwachten van het tienerkamp?

De tieners kunnen zich prima vermaken met hun leeftijdgenoten. Soms zullen zij het leuk vinden te kijken of aanwezig te zijn  bij de activiteiten voor volwassenen, maar vaak vinden zij het vooral gezellig om met hun leeftijdgenoten te zijn. Ook vermaken zij zich soms prima door zich voor de gelegenheid te mengen met de jongere tieners. Zij worden begeleid door Siri Gyan singh, die vele jaren op Miri Piri Academie in India heeft gestudeerd. Hij zal er gedurende het festivalprogramma voor hen zijn. Zo staan op het programma Gatka (Sikh martial arts) en het uitdagende worstelspel Kabaddi, een creatieve activiteit, yoga en een avonturenspel en een verhalenverteller. Naast de lichte serre die zij delen met de jongere tieners hebben zij ook een speciale tienerruimte waarin zij kunnen chillen met bankstellen. Voor de tieners die dit leuk vinden is er mogelijkheid voor verschillende seva activiteiten.