Vijf dagen Kundalini Yoga & Meditatie om het licht van je ziel te laten stralen.

 

Het tweede Nederlandse Kundalini Yoga Festival is een feit en biedt een unieke ervaring. Het gaat niet alleen over de yoga of de meditaties, maar ook over het wakker schudden van een groter bewustzijn in onszelf. Het gaat over het voedsel dat we eten, ons familieleven, onze relaties, onze sangat en de communicatie met de mensen om ons heen. En uiteraard de communicatie met jezelf – dat doen we immers ook non-stop.

Iedereen is welkom!

We verwelkomen op het festival graag iedereen, van jong tot oud. De hele familie kan mee! Voor iedereen is er wat te beleven en te ervaren. Oók wanneer je nog niet eerder met Kundalini Yoga had kennis gemaakt.
Er is een prachtig kinderprogramma waarin kinderen zich onder begeleiding kunnen vermaken. Hierdoor kunnen ouders met een gerust hart zelf ook de ervaring van Kundalini Yoga in gaan.

Laat stimulerende middelen (alcohol, tabak & drugs) thuis; door de oefeningen ervaar je al een natural state of high.

Festival Countdown

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Wat is Kundalini Yoga?

Kundalini Yoga komt van origine uit India en wordt ook wel de moeder van alle yoga genoemd, of de yoga van het bewustzijn. Een ding is zeker, de ‘oude’ blijven is haast onmogelijk als je dagelijks Kundalini Yoga gaat beoefenen. Transformatie volgt onherroepelijk. Je wekt de energie van het bewustzijn op in jezelf, zodat je helderder krijgt waar de door jou opgelegde beperkingen liggen, zodat je daar doorheen kunt breken. Het is een uitnodiging om vol in het leven te gaan staan, je intuïtie feilloos te volgen en je volle potentieel te leven.

Yogi Bhajan heeft deze eeuwenoude technieken voor ons toegankelijk gemaakt. Kundalini yoga wordt ook wel de ‘householders’ yoga genoemd. Met de stijgende (werk)druk, de multitasking economie, opgroeiende kinderen én banen… is mediteren niet langer een privilége voor een handjevol uitverkorenen. Het is een voorwaarde om mee te kunnen komen en succesvol te zijn in je leven. De werking ervan is zo sterk dat je er je leven mee kunt transformeren. Het bestaat uit kriya’s (een specifieke serie van oefeningen of meditaties) die je helpen je hoofd koel te houden, beter met stress om te gaan, meer zelfliefde te voelen, je zenuw- en klierenstelsel te versterken, zodat je een powerhouse wordt. Krachtig, elegant en onverschrokken je weg kunt gaan.

 

Hoe ziet een Kundalini Yoga les eruit?

Kundalini Yoga zoals Yoga Bhajan het onderwees, is anders dan andere yogavormen. Het is misschien op het eerste gezicht wel de meest rare yogavorm ooit. De houdingen en bewegingen die je soms doet zien er op z’n zachtst gezegd apart uit. De uitwerking ervan is onovertroffen. Dat je armen er dan bijkans afvallen tijdens een kriya neem je na zo’n ervaring met alle liefde op de koop toe.

Tijdens een les worden houdingen soms voor een lange tijd aangehouden. Je mind heeft dan sterk de neiging zich daarmee te gaan bemoeien. Je wordt geconfronteerd met jezelf, je hebt de keus: je er tegen verzetten of je eraan overgeven. Juist in die overgave kun je voorbij de grenzen van je eigen comfort zone komen en dieper in zowel je ‘practice’ als je eigen bewustzijn te duiken. Dit maakt ruimte om ons ware zelf te realiseren. Door de houdingen langer vast te houden, kan de mind langzaam aan leren luisteren naar de wijsheid van het lichaam. Het lichaam is onmetelijk intelligent en beschikt over een uiterst geavanceerd regulatie systeem. Het weet hoe het zichzelf moet helen als het er de ruimte voor krijgt. Die ruimte ontstaat vaak in de afwezigheid van een drukke (monkey)mind.

Het combineren van bewegingen met mantra’s, meditaties en pranayama maakt het geheel een complete ervaring en stimuleert ons onderbewustzijn om beperkende overtuigingen los te laten en daarvoor in de plaats oneindige liefde, oneindig potentieel en oneindige levenskracht te verwelkomen.

Kundalini Yoga wordt altijd zo doorgeven zoals het door Yogi Bhajan onderwezen is, in zijn onverdunde, onbewerkte vorm. Zodat de intentie, zuiverheid en werkzaamheid gegarandeerd blijven.

Kundalini Yoga is geschikt voor iedereen, zowel absolute beginners als vergevorderde yogis.

Voor meer informatie over Kundalini Yoga kun je deze site:

https://www.kundaliniyoganederland.nl/ 

of https://www.3HO.org

Winter Solstice

De term ‘solstice’, in het Nederlands ‘zonnewende’ betekent ‘zon staat stil’. Het is het moment waarop de zon het laagste punt bereikt en daarmee Winter Solstice de kortste dag en de langste nacht van het jaar maakt. Er is minder daglicht, de dagen zijn donker, maar aan de andere kant markeert Winter Solstice ook het punt waarop de dagen langzaam aan weer een beetje langer worden, terug naar het licht, toewerkend naar de Summer Solstice, waarop we juist de langste dag en de kortste nacht vieren.

In veel oude culturen had de Winter Solstice een diep spirituele betekenis. De terugkeer van de Zon en de geboorte van de God of Godin.

Winter Solstice is een belangrijk moment om stil te staan, naar binnen te keren en te luisteren. Om onze energie te harmoniseren en de connectie met onze spirit en ons levensdoel te voeden. Het is een mooie tijd voor hergeboorte en transformatie. Een mooie tijd om het oude los te laten en ons innerlijk licht te omarmen. Hoe mooi is het om de terugkeer van het licht te vieren samen met een warme sangat van gelijkgestemden!

Yoga Bhajan leerde ons dat tijdens de Winter Solstice de olie, het serum in ons lichaam verandert. Tijdens de Zomer Solstice verandert het bloed en tijdens de Winter Solstice het serum, de slijmvliezen en de vloeistoffen in ons lichaam. Daarom is het belangrijk om gedurende de tien dagen na de Winter Solstice, beginnend op 22 december, goed en licht te eten, het leven te vieren en gelukkig te zijn.

De dagen na de Winter Solstice zijn belangrijk dagen voor de psyche van de mens, waarop een krachtige reset plaats kan vinden, zodat we beter om kunnen gaan met de verandering van de seizoenen. Deze reset tijd in acht nemen en vieren zet de toon voor de komende maanden.

Yogi Bhajan zei “Revolve your life around summer and winter solstice and everything will be taken care of.’

FAQ

 

Kinderen

Vraag: Kan ik mijn kinderen meenemen? Antwoord: Ja, voor kinderen van 1 t/m 18 jaar is er een speciaal programma. Er is een groep voor de kleinste kinderen (1 t/m 3 jaar), een kindergroep (vanaf 4 jaar) en een tienergroep.  Kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee en ieder tweede kind is ook gratis.

Vraag: Hoe ziet het kinderprogramma er uit? Antwoord: Het kinderprogramma begint met een half uurtje ouder&kind yoga met live muziek, dan gaan de kinderen wat eten, wordt een mooi verhaal voorgelezen en gaan ze aan de hand daarvan iets knutselen. Als er daarna nog ruimte is voor een fysieke activiteit, dan kan dat, anders is er de lunch en na de lunch gaan ze buiten voor een Gatka les. Daarna is er ruimte om te knutselen en mantra’s te zingen. Het kinderprogramma duurt van 9.30 tot 16.00. De kinderen gaan dan allemaal naar de workshop ruimte, waar de ouders een grote tunnel van liefde voor ze maken, waar ze doorheen lopen, waarna ze hun ouders weer vinden.